Kind- en gezinswerker
De kind- en gezinswerkers bieden advies over het opvoeden en opgroeien van kinderen van 0 tot 18 jaar en organiseren buurtactiviteiten in samenwerking met vrijwilligers en bewoners.
Zij geven ouders advies over alledaagse opvoedingsvragen, zoals zindelijkheid, luisteren, pubergedrag, slapen, eten, aandacht geven, grenzen stellen en belonen. Vaak zijn de kind- en gezinswerkers verbonden aan lokale brede scholen of kindcentra, waardoor zij laagdrempelig bereikbaar zijn. Met tips, adviezen en praktische oplossingen ondersteunen zij ouders, zowel individueel als in groepsverband. Ouders kunnen deelnemen aan cursussen zoals spelinloop voor peuters, Opvoeden en zo!, pubercursussen, moedergroepen of themabijeenkomsten via ouderkamers of peuterspeelzalen.
De kind- en gezinswerkers werken nauw samen met andere professionals in de buurt, waaronder de kind- en gezinshulpverlener, de jeugdverpleegkundige van de GGD en intern begeleiders (IB’ers) op scholen.
Daarnaast organiseren zij activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar, met name op basisscholen en in de buurt. Deze activiteiten vinden plaats op plekken waar kinderen samenkomen, zoals op straat, bij speelveldjes of bij brede scholen. De kinderen worden actief betrokken bij het bedenken van activiteiten, waarin plezier maken en leren centraal staan. Voorbeelden zijn samen sporten, waarbij ze leren omgaan met winnen en verliezen, of het maken van een musical over pesten. Het doel is om speelruimte te creëren voor alle kinderen en hen te stimuleren hun talenten te ontwikkelen.
De kind- en gezinswerkers fungeren als verbindende schakel in de buurt, tussen kinderen, ouders, basisscholen, buitenschoolse opvang en andere partijen. Ook zetten zij zich in voor kinderen en gezinnen met weinig sociale contacten of kinderen in moeilijke situaties. De georganiseerde activiteiten bieden een eerste vangnet en waar nodig worden kinderen en hun ouders begeleid naar passende hulp.