8 juli 2025Toekomstbestendige acute zorg: waar staan we met het Spoedplein?
De druk op de acute zorg neemt toe. Steeds vaker zien we mensen die niet alleen medische zorg nodig hebben, maar ook psychische ondersteuning of hulp bij sociale problemen. Die meervoudige problematiek maakt het lastiger én tijdrovender om de juiste zorg te vinden, en vraagt steeds meer van zorg- en hulpverleners. Daarom werkt Farent samen met elf andere zorg- en welzijnsorganisaties in de regio ’s-Hertogenbosch aan het Spoedplein.
In dit netwerk bundelen professionals uit het medische, psychische én sociale domein hun kennis en ervaring. Door korte lijnen en goede afstemming zorgen we er samen voor dat mensen sneller de juiste zorg krijgen, op de juiste plek, door de juiste professional.
Hoe werken we samen?
Onze zorgprofessionals denken niet alleen mee, ze geven samen met collega’s uit het netwerk ook écht vorm aan het Spoedplein. In vijf themagroepen maken ze afspraken over hoe we in de praktijk het beste kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld over het beoordelen van de zorgvraag (triage), en over hoe we mensen snel en veilig kunnen doorverwijzen naar passende zorg. Met praktijkvoorbeelden testen we of die afspraken werken en stellen we ze waar nodig bij.
Waar staan we nu?
In de infographic hieronder zie je in één oogopslag waar we nu staan: waarom we dit doen, welke stappen al zijn gezet én wanneer we van succes spreken. Zo bouwen we verder aan toekomstbestendige acute zorg. Voor de inwoners van onze regio én voor alle collega’s die zich hier elke dag voor inzetten. Klik hier voor de infographic.
(*) De samenwerkende organisaties: Jeroen Bosch Ziekenhuis, Jeroen Bosch Huisartsen, Reinier van Arkel, Vivent, Farent, Novadic-Kentron, Maatschappelijke Opvang Den Bosch, Huisartsenpost Oost-Brabant, Cello Zorg, RAV Brabant Midden-West-Noord, Politie, gemeente ’s-Hertogenbosch.
De ontwikkeling van het Spoedplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.